Læs disse gode råd før du køber Ether

Har du som mange andre danskere fået kendskab til kryptovalutaen Ether (ETH), så kan det være, at du også er interesseret i at købe Ether eller investere i det. Der er lige et par gode råd, du skal have med på vejen, inden du køber. Der er mange ting, man skal være opmærksom på, når man køber kryptovaluta for første gang.

Lige inden vi giver dig de gode råd, så skal vi lige have afklaret en meget vigtig ting. Mange blander ordene Ether og Ethereum sammen. Det kan også være lidt svært at forstå, fordi mange mener kryptovalutaen Ether, når de snakker om Ethereum. Kort forklaret så er Ethereum den underliggende teknologi, baseret på blockchain, og Ether er den kryptovaluta, der kører ovenpå. Ether er altså valutaen på Ethereum-netværket.

 

Regulerede hjemmesider

Køb Ether på en reguleret hjemmeside, intet andet. Der er alt for mange mennesker, der bliver snydt, fordi de ikke handler på regulerede hjemmesider. Mange af disse hjemmesider skriver også, at de er reguleret, men hvis du tjekker efter, så har de måske mistet deres licens eller aldrig haft den.

 

Du bør handle på regulerede hjemmesider, fordi lovgiverne i de forskellige lande stiller en række krav til disse hjemmesider. De skal eksempelvis indhente kopi af pas, bekræftelse af adresse og meget andet af dig. Det kan være irriterende, men så er du også sikker på, at tingene er i orden. Der er en række ting, de må og ikke må. Skal de spille efter reglerne, så skal de informere dig som forbruger om en del forskellige risici og andre ting.

 

Er der helt sindssyge påstande på en hjemmeside, så er denne sandsynligvis ikke reguleret. Med reguleret skal der forstås, at denne børs, platform eller hjemmeside har en aktiv licens hos eksempelvis det danske Finanstilsyn – du finder disse virksomheder under “Virksomheder under tilsyn” på deres hjemmeside. Cyprus Securities and Exchange Commission (forkortes CySEC) regulerer rigtig mange krypto-platforme, da mange af disse har hovedkvarter på Cypern, der er kendt for at have gunstige forhold for netop disse typer af virksomheder.

 

Råd: Tjek altid Finanstilsynets hjemmeside eller tilsvarende i det land, hvor den pågældende hjemmeside opererer fra.

 

Husk sikkerheden på hjemmesiden

Rigtig mange glemmer alt om sikkerheden, når de køber kryptovaluta. Man er vant til at alle steder har styr på sikkerheden, når det drejer sig om penge, fordi man jo logger ind med NemID. Det gør sig desværre ikke gældende, når man snakker om kryptovaluta. Alle platforme og børser har forskellige niveauer af sikkerhed, og det er vigtigt at huske.

Der har været mange eksempler på børser, der er blevet hacket. Dette har så medført, at folk har mistet deres penge og personlige oplysninger. Du kan personligt ikke gøre så meget ved den pågældende børs’ sikkerhed, men det er ekstremt sjældent at store, pålidelige børser bliver hacket. Det er oftest folks personlige konti til børser og platforme, der bliver hacket eller lignende.

 

Anvender du samme adgangskode alle steder, så bør du skifte din adgangskode til at være en unik adgangskode hvert sted. Du kan med fordel anvende en password manager som Bitwarden. Til din konto på en krypto-børs bør du så vidt muligt anvende en email-adresse oprettet til netop det formål samt en unik kode. På den måde sikrer du, at ingen har dine informationer liggende og er klar til at prøve at logge ind på din konto, når du har penge stående på den.

 

En anden ekstremt vigtig ting er 2FA. Du skal slå dette til med det samme, og det skal ikke være med SMS. Modtager du engangskoder med SMS, er du stadigvæk sårbar overfor forskellige typer angreb. Det er meget nemt at slå til, og du kender det sikkert allerede fra andre hjemmesider, hvor du skal indtaste en 6-cifret kode inden for 30 sekunder. Husk at skrive den nøgle du får ned, da denne kan være med til at genskabe adgangen til din konto, hvis du mister din telefon.

 

Råd: Brug pålidelige hjemmesider, sørg for at bruge en unik adgangskode samt email til hjemmesiden og slå altid 2FA til.

 

Husk sikkerheden ved opbevaring

Når du endelig har oprettet dig på en hjemmeside og købt Ether (ETH), så skal du finde ud af, om du vil opbevare det på hjemmesiden eller gøre det selv. Vælger du hjemmesiden, så overlader du sikkerheden til dem. Her bør du virkelig være sikker på hjemmesidens sikkerhed ved opbevaring af kryptovaluta. Vælger du derimod at gøre det selv, så har du typisk to muligheder: software wallets og hardware wallets.

 

En software wallet er et program, du installerer på din telefon eller pc. Herefter kan du sende og modtage kryptovaluta til den. Det er dog ikke en sikker måde at opbevare kryptovaluta på, fordi det er på din computer, og denne kan blive udsat for forskellige typer angreb. Generelt er det fint nok, hvis du har et par hundrede kroner stående på din wallet på computeren. Er der tale om større beløb, så bør du nok overveje en hardware wallet.

 

En hardware wallet er en fysisk wallet. Den ligner et USB-stik, som du skal have tilsluttet, før din wallet på computeren overhovedet vil gøre noget. Skal du sende kryptovaluta til en anden, så skal du bekræfte dette ved fysisk at trykke på en knap. Derudover er der et display på den, så du kan verificere modtageradressen på selve enheden. Det er absolut ikke nok at verificere den på computeren, da man kan ændre, hvad der vises på computeren, så du tror, at det er den rigtige adresse.

 

En hardware wallet anbefales generelt til alle, fordi de overhovedet ikke er dyre. Har du lige købt kryptovaluta for første gang, så vil mange mene, at du skal have for et par tusind, før det kan betale sig at købe en hardware wallet.

 

Råd: Husk at overveje, hvordan du vil opbevare din kryptovaluta.

 

Husk den sunde fornuft

Det er nemt at blive snydt af pæne hjemmesider og gode salgstaler. Derfor bør man virkelig bruge sin sunde fornuft, når man overvejer at købe Ether. Der er som altid mange mennesker klar til at stjæle dine penge, hvis du ikke passer på.

 

Om at bruge sin sunde fornuft gør sig også gældende for artikler og hjemmesider om kryptovaluta. Der er rigtig meget information, og alt er ikke nødvendigvist rigtigt eller relevant længere. Du skal altid tjekke forskellige steder og danne din egen mening.

 

Råd: Brug din sunde fornuft og vær specielt påpasselig på sociale medier som Facebook.

 

Alt ovenstående skal ikke betragtes som rådgivning omkring investering, og der tages forbehold for eventuelle fejl. Du bør altid undersøge kryptovalutaer selv og finde ud af, om du vil købe eller investere i dem.